Ağız Kokusu
01 Şubat 2021

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEBİ NEDİR? AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ

Ağız kokusunun birçok sebebi olabilir. Ağızdan kaynaklı ya da solunum yolları ile organlarımızdan kaynaklı sebeplerden dolayı olabilir. Eğer ağız kokusu sabah karşılaştığımız ağız kokusu ise gayet normaldir bir diş fırçalamasıyla geçer. Uyurken tükürük akışının hemen hemen sıfır olması ve eğer gece yatarken dişlerimizi fırçalamıyorsak dişlerin arasında kalan yiyecek artıkları birleşir ve ortaya kötü kokular çıkmaktadır. Burada bizim için önemli olan sabah diş fırçaladıktan sonra bu ağız kokusunun geçip geçmemesidir. Eğer ağız kokusu geçmiyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

AĞIZ KOKUSUNUN DİŞ ODAKLI SORUNLARI NELERDİR?

Ağız kokusunun diş odaklı sebepleri arasında ise, sabah ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanmaması, günde 1 kere diş ipinin kullanılmaması ve diş kadar dilin de fırçalanmaması sebep olmaktadır. Onun haricinde uzun süre eğer temizlik yapılmadıysa diş taşı diş plağı varsa çürük diş etindeki iltihaplar oldukça kötü bir kokuya sebep olur.

AĞIZ KOKUSU BESİNLERDEN KAYNAKLI DA OLABİLİR!

Asitli gıdaların hazmı kolaylaştırdığı düşünülse de, asit erozyonu hem mide de hem de dişlerde ciddi problemlere neden olmaktadır ve ağız kuruluğunun oluşmasında en büyük sebeplerinden biridir.

Lifli gıdalar tüketmek, hem daha yavaş yakıldığında tok tutma özelliği bulunmakta ve böylece hemen sindirilmediği için uzun dönemde ağız kokusuna daha az sebep olacaktır. Asit, şekerler ve karbonhidratlar ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna daha çok neden olur.

Ağızdan kaynaklı koku diş dışında sinüzit, reflü, sindirim sistemi gibi problemlerden dolayı olmaktadır bunların da erken teşhisi oldukça önemlidir.

AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ

Eğer ağız ve diş kaynaklı bir ağız kokusu sorunu varsa, çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ağız bakımı alışkanlıklarınıza daima özen göstererek başlayabilirsiniz. Günde iki kez dişleri fırçalamak ve günde bir kez diş ipi ile temizlemek plakların oluşumunu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca dilinizi fırçalamak da dil üzerinde kötü koku yapan bakterilerin oluşmasını önleyecektir. Diş ipi kullanımı dişlerin arasında kalan boşlukları temiz tutmak için önemlidir. Profesyonel diş temizliği ve kontrol için yılda iki kez düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz de önlemlerdir. Bu ziyaretlerde diş taşı temizliği, çürük tedavisi, kanal tedavisi, diş eti tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi ile ağız kokusu sorunu çözülmektedir