Diş Apsesi
01 Şubat 2021

DİŞ APSESİ

Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu apse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.

Belirtiler

·          Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı;

·          Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;

·          Çiğnerken ağrı;

·          Boyunda şişmiş lenf düğümleri

·          Ateş ve genel kırıklık.

TEŞHİS

Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz. Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda kötü tat ve koku bırakan yoğun bir sıvı çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir olasılıkla geçecektir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.

TEDAVİ

Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi. Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler. İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. Böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir. Böylece diş apsesi
için ilaç kullanımı sonucunda oluşan iltihabın azalması amaçlanır. Diş apsesi antibiyotik ile geçmezse
ve şişkinlikle birlikte iltihapta azalma görülmemiş ise iltihaplı bölge delinerek iltihap akıtılır. Ancak
iltihabın boşaltılması zor olduğu durumlarda cerrahi yöntem uygulanarak iltihap boşaltılır. Daha sonra
apse yeniden nüksetmeyecek şekilde diş etleri ve dişin kök yüzeyleri arındırılarak temizlenir. Yapılan
tedavi aşamalarında diş eti bölgesi uyuşturulmakta ve hasta herhangi bir ağrı ya da sızlama
hissetmemektedir. Diş kökünde oluşan apseler içinse genellikle kanal tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda yalnızca kanal tedavileri de yeterli olmamaktadır. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun ortadan kaldırılması için, diş apsesi ameliyatı edecek olan bir uzmana gönderebilir.