Diş Taşı
01 Şubat 2021

DİŞ TAŞI NEDİR ?

                Diş taşları en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Diş taşı yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve o sert kaya gibi yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.

                Diş taşı (tartar) tam anlamıyla yetersiz fırçalamadan oluşur. Dişlerinizi doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinizden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. İyi bir ağız hijyeni ve diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılması gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Kişiye göre fırça seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz varsa diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gerekir. Diş hassasiyetiniz varsa ona yönelik bir fırça seçilmelidir.

TARTAR ZARARLI MIDIR?

                Diş taşı (tartar) birebir zararlı değildir. Ama çevresinde oluşan bakteriler, yemek artıkları diş etinde rahatsızlıklara neden olabilir. Bu hastalıklar periodonti dediğimiz rahatsızlıklardır. Dişlerimizin çevresinde diş etinin altında çene kemiğini sarar. Diş taşının kronikleşmesi nedeniyle diş etinizde enfeksiyon oluşmaya başladıkça altındaki kemikte yıkım başlar ve zamanla dişin kök ucuna kadar gelip diş kaybına neden olabilir. O yüzden erken teşhis ve erken tedavi çok önemli. Diş sağlığınızı ve diş kaybı yaşamamak için düzenli kontrollerinize 6 ayda bir gelmeniz gerekir.

DİŞ TAŞI AĞIZDA KOKU YAPAR MI?

                Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

                Diş taşı (tartar) temizliği sonrası görülen iki problem vardır. Biri; diş hassasiyetidir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olur. İkincisi diş eti kanamalarında artış başlayabilir. Bu tedavinin etkisi olarak başlar. Fırçaladıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileştikçe azalacaktır. Sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş eti de bir örtü olduğundan sağlıklı bir diş eti asla kanamaz.